Вже п’ять років поспіль лучани та гості міста із задоволенням ходять на концерти Міжнародного органного фестивалю "Luchesk Organum", щоразу  відкриваючи для себе щось нове, адже всі концерти відрізняються цікавою та ретельно підібраною програмою.

      6 серпня 2023 року у Кафедральному костелі Святих Апостолів Петра і Павла відбувся другий концерт, що презентував лауреат Міжнародних конкурсів, соліст Харківської обласної філармонії Станіслав Калінін. Як відомо, музикант багато гастролює, бере участь у мистецьких акціях у героїчному, рідному Харкові.

    Концертна програма має назву «Йоганн Себастьян Бах та Микола Колеса», але головне місце в ній займають органні твори Баха, що становлять геніальну, за своєю художньою цінністю, енциклопедію органного мистецтва.

     Програма побудована так, щоб слухач, який відвідав хоча б один концерт, зміг скласти судження про багатство та різноманітність органної творчості великого німецького композитора. З року в рік на фестивалях збирається багато знаменитих виконавців, кожен з яких представляє на суд публіки своє власне розуміння творчості Й. С. Баха.

       Органний репертуар програми був представлений Токатою і фугою Мі-мажор BWV 566 Й. С. Баха, що виявилося чудовим введенням у світ музики - адже кожна токата композитора неповторна. У віртуозному виконанні Токати чергувалися вільні імпровізаційні розділи із чіткою організацією музичної думки - фугою, де проглядались творча та виконавська манера органіста. Для неї характерне строге, в дусі органної класики образне вирішення творів, чудове почуття темпу, абсолютне володіння всім діапазоном виразних засобів інструменту.

       Продовжили програму хоральні прелюдії німецького кантора, що  задали емоційний рівень усьому концерту. Музикант будував свою виконавську концепцію на одному узагальненому художньому образі, поступово розкриваючи його емоційний зміст. Для хоральних прелюдій "Прикрась себе, о люба душе" BWV 654, "Нині подякуємо всі Господу" BWV 657, "Бог, Дух святий" BWV 671  та "О людино, плач над своїм тяжким гріхом" BWV 622, що  прозвучали, характерні глибока значущість, камерність звучання, барвистість, темброве різноманіття, панування мелодійного початку, виразні підголоски. 

      Для виступу органіст Станіслав Калінін відібрав твори, не надто складні для сприйняття, що дозволяло глядачам відчути себе витонченими поціновувачами музики. Програму доповнила радісно-святкова Прелюдія та фуга до-мажор. У концерті прозвучав і твір Баха, натхненний великим італійцем Джованні Легренці. Італійський композитор і органіст зіграв значну роль у розвитку стилю бароко у музиці Італії. В подвійній, тобто побудованій на двох темах Фузі до-мінор (Легренці - автор першої) органіст С. Калінін майстерно виконав епілог трагічного пафосу з мажорним висновком, що символізує твердження Істини.

      Пропаганда національної органної спадщини – ще одна, найважливіша частина просвітницької діяльності музиканта Станіслава Калініна. В Пасакалії до-мінор з циклу «Пасакалія, скерцо і фуга» Миколи Колеси (перекладення для органу Арсенія Котляревського) стилізовано барокову органну манеру письма. Разом з тим Пасакалія насичена національно-романтичними мотивами.

      В цілому, виконання органіста вражало пристрасною стриманістю, інтелігентністю, логікою, та притаманною лише справжньому майстрові, оманливою легкістю. Відрадно, що сольний фестивальний концерт органіста, клавесиніста, піаніста й аранжувальника  Станіслава Калініна зібрав у цей день широке коло шанувальників. І надалі, на будь-якому концерті фестивалю, на вас завжди чекатиме чудова музика у віртуозному виконанні видатних музикантів.

                                                                                                                                                                                           Валерія Бійо