«Коли гримлять російські гармати – українські музи не мовчать», - під таким гаслом Волинська обласна філармонія започаткувала новий музичний фестиваль малих музичних форм «ЛуцькМузикФест».      

        «2 січня росія нахабно бомбувала Харків, де знаходився і працював український органіст Станіслав Калінін, а сьогодні, харківський органіст – наш гість, і величною музикою Баха він відкриє наш фестиваль», - так привітав лучан на відкритті вже третього Волинського фестивалю Єфіменко Сергій Іванович. Директор філармонії зазначив, що поряд із літнім фестивалем «Лучеськ Органум» та осіннім «Стравінський і Україна», новостворений «ЛуцькМузикФест» буде ще більш сприяти духовному об’єднанню українців та допомагати вселяти надію на мир в Україні. Адже коли в Україні під час війни започатковується новий музичний фестиваль, це означає, що український народ вірить в своє майбутнє, вірить в свою історичну правоту і перемога обов’язково буде за нами!

        3 січня 2024 року під склепінням Кафедрального костелу Святих Апостолів Петра і Павла  заслужена артистка України Маріанна Лаба (Львів, сопрано) та лауреат міжнародних конкурсів Станіслав Калінін (Харків, орган) на святковому концерті під назвою «Йоганн Себастьян Бах. Різдвяне диво» занурили лучан у той бажаний стан чарівництва, з яким і асоціюються для нас різдвяні та новорічні свята. Різдвяні цикли хоральних прелюдій з «Органної книжечки», арії з величних кантат «Примножувались скорботи у моєму серці» та «Так полюбив Бог світ», «Alla breve» з концерту № 8 в перекладі для органу Й. С. Баха, а також “Ave Maria” Й. С. Баха - Ш. Гуно не залишили байдужими найдосвідченіших слухачів.

         Духовну лінію концерту склали 15 хоральних прелюдій Різдвяного циклу зі знаменитої «Органної книжечки» Баха у виконанні харківського органіста. В ці хоральні наспіви, що існували вже понад  два століття,  композитор вдихнув нове життя, повернув їм первозданну красу.

         Гідним завершенням музичного фестивалю «ЛуцькМузикФест» у виконанні Маріанни Лаба та Станіслава Калініна стала  католицька молитва «Ave Maria» Й. Баха – Ш. Гуно, що з перших нот просто заворожила глядачів своєю шляхетністю й неземною красою. Тепла й сердешна реакція слухачів була найчудовішою нагородою для артистів. Щирими оплесками, квітами проводжав артистів повний зал глядачів.

Валерія Бійо